Obróbka cieplna stali nierdzewnej

Znaczenie

Obróbka cieplna stali nierdzewnej obejmuje operacje ogrzewania, przetrzymywania i chłodzenia. Operacje te mają zdecydowany wpływ na strukturę stali. Skład chemiczny materiału pozostaje niezmieniony, ale właściwości stali mogą zmieniać się w szerokim zakresie. Obróbka cieplna może być stosowana do wzmacniania lub osłabiania stopów. Może być konieczne zmniejszenie wytrzymałości stali, gdy elementy muszą zostać poddane jakiejś obróbce, takiej jak cięcie. Zwiększenie wytrzymałości jest niezbędne do uzyskania właściwości wymaganych w określonych zastosowaniach. Obróbka cieplna stali nierdzewnej jest przeprowadzana w różnych reżimach, w których czas nagrzewania i poziom temperatury, szybkość nagrzewania i chłodzenia oraz czas utrzymywania w stanie nagrzanym są różne. Procesy te są praktykowane od wieków,

Ogrzewanie

Ogrzewanie może być termiczne, chemiczno-termiczne lub termomechaniczne. Musi zapewniać równomierne nagrzewanie wlewka, w którym zachodzi pożądana przemiana w strukturze materiału, ale nie powoduje deformacji ani pęknięć. Konieczne jest maksymalne wykorzystanie zasobów pieca. W tym celu ogrzewanie można przeprowadzić bezpośrednio, stopniowo lub etapami. Przy wyborze trybu grzania brany jest pod uwagę rodzaj stali nierdzewnej, ciężar przedmiotu obrabianego oraz rodzaj późniejszej obróbki. Czas nagrzewania w dużej mierze zależy od metody (ogrzewanie piecowe, płomieniowe lub elektryczne o wysokiej częstotliwości), od całkowitej masy metalu i właściwości fizycznych gatunku stali nierdzewnej (pojemność cieplna, przewodność cieplna). Szybkość nagrzewania zależy od rodzaju kęsa, składu chemicznego stali oraz zakresu temperatur.

Wytrwałość

Odsłonięcie kęsa jest konieczne, aby w osiągniętej temperaturze przemiany strukturalne zostały w pełni zakończone. Jeśli optymalny czas nie zostanie obliczony prawidłowo, stal może zacząć uwalniać się od węgla, co może prowadzić do tworzenia się kamienia kotłowego. Wysokie temperatury ogrzewania wymagają minimalnego czasu przebywania.

Chłodzenie

Szybkość, z jaką kęs ochładza się, zależy od otaczającego go środowiska. Chłodzenie w wodzie osiąga prędkość 300 stopni na sekundę, chłodzenie w piecu to 20-30 stopni na godzinę. Na wolnym powietrzu proces chłodzenia jest naturalnie szybszy niż w piecu.

Kupić. Cena

Evek GmbH sprzedaje walcowane wyroby metalowe o standardowych i niestandardowych rozmiarach w najlepszej cenie. Zależy to od cech technologicznych produkcji bez uwzględnienia dodatkowych kosztów. Firma zawsze posiada na stanie magazynowym szeroką gamę wyrobów ze stali nierdzewnej, co zapewnia: 1) wysoką efektywność dostaw na terenie krajów WNP; 2) oszczędności kosztów dla klientów na utrzymaniu magazynów; 3) szeroki wybór wizualny produktów. Jakość gwarantuje ścisłe przestrzeganie norm technologicznych produkcji. Czas realizacji jest minimalny. Cena uzależniona jest od wielkości zamówienia oraz dodatkowych warunków dostawy. Przy zamówieniach hurtowych obowiązuje system rabatów.